Rijswijk,
25
april
2017
|
00:06
Europe/Amsterdam

Vrijmarkt meest populaire traditie Koningsdag

Koningsdag staat voor de deur: na Kerst de populairste feestdag van Nederland. Voor de meeste mensen zijn veel Hollandse tradities onlosmakelijk met dit volksfeest verbonden. Zo staat voor maar liefst 72 procent van de Nederlanders de vrijmarkt onbetwist op nummer één als het gaat om Koningsdagtradities. Op nummer twee staat voor de helft van de mensen de viering met de Koninklijke Familie op tv en ook hangt de helft van de Nederlanders op deze dag de vlag uit. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Staatsloterij - die jaarlijks de traditionele Koningsdagtrekking organiseert - heeft laten verrichten naar de beleving van Koningsdag door Nederlanders.

En wat blijkt? Koningsdag is na Kerst de populairste feestdag van Nederlanders. De top 3 van Nederlandse feestdagen die het meest gevierd worden zijn: Kerst (40%), Koningsdag (20%) en Oud & Nieuw (16%).Voor één op de vijf Nederlanders staat Koningsdag dus veruit op nummer één en dat vieren we uitbundig, mits het droogt blijft: voor zo'n driekwart valt of staat een geslaagde Koningsdag met mooi weer.

Wat doen we op Koningsdag?

De meerderheid (66 procent) van de Nederlanders viert Koningsdag in de eigen woonplaats of in de omgeving (17,5 procent). Dit doen zij door erop uit te trekken en braderieën, vrijmarkten, feesten en concerten te bezoeken. 64 procent is van plan koopjes te scoren op de vrijmarkt en ruim de helft grijpt het volksfeest aan om gezellig een terrasje te pakken. Ruim een kwart van de Nederlanders versiert zich bij al deze feestelijkheden het liefst met oranje accessoires, zoals een opblaaskroon, oranje kledingstukken en schmink

Met wie vieren we Koningsdag?

De jonge generatie - van 18 tot en met 29 jaar - is het best vertegenwoordigd tijdens Koningsdag én Koningsnacht. Op Koningsdag viert 52,3 procent van de jongeren feest en tijdens Koningsnacht is dat bijna een derde van de jonge Nederlanders. Maar de feestdag is zowel onder jong als oud populair: Bijna alle Nederlanders - 86,8 procent - vinden dat Koningsdag een vrije dag moet blijven om dit feest te kunnen vieren. En met wie vieren we Koningsdag het liefst? De feesten op Koningsnacht worden het meest bezocht met vrienden (57 procent), terwijl we Koningsdag het liefst met onze partner (40 procent) of gezin en familie (samen 45 procent) doorbrengen.

De ‘kroon’ op Koningsdag

Ruim 24 procent van de Nederlanders vindt dat de Staatsloterij Koningsdagtrekking een traditie is die inmiddels helemaal bij Koningsdag hoort. “Dit jaar kunnen Nederlanders opnieuw meedingen naar de ‘Kroonprijs’: twintig jaar lang elk jaar 250.000 euro belastingvrij. Veel mensen hebben al een duidelijk idee waaraan zij de prijs zouden willen besteden. Zo blijkt uit ons onderzoek dat als zij de Kroonprijs zouden winnen de meeste mensen direct de hypotheek aflossen, een droomhuis kopen en op vakantie gaan.